Oliwa z oliwek jest tłuszczem cenionym, nie tylko za walory smakowe, ale przede wszystkim za walory zdrowotne. Często nazywana jest płynnym złotem. Jej właściwości mają zbawienny wpływ na nasz organizm. Dlaczego warto ją stosować?
Właściwości oliwy z oliwek
Oliwa z oliwek Aristeon to naturalny sok, który pochodzi z owoców drzewa oliwnego, pozyskiwany mechanicznie. Ma wiele właściwości smakowych i zdrowotnych. Jest bogata w składniki i minerały, które spowalniają proces starzenia się skóry. Działają także antybakteryjnie. Zawiera polifenole, które zwiększają elastyczność tętnic i zmniejszają ryzyko chorób serca. Spożywanie oliwy z oliwek przyczynia się do zmniejszenie ryzyka zachorowania na nowotwory. Oliwa z oliwek jest bogata w kwasy nienasycone, które nie tylko zmniejszają ryzyko zachorowania na nowotwór, ale również utrzymują w organizmie prawidłowy poziom cholesterolu.
Zastosowanie oliwy z oliwek
Oliwa z oliwek ma wiele właściwości zdrowotnych, dlatego włączenie jej do codziennej diety jest bardzo ważne. Aby mieć pewność, że kupujemy produkt sprawdzony i dobrej jakości, warto odwiedzić sklep internetowy z żywnością bezglutenową. Oliwa z oliwek jest produktem, który z powodzeniem można włączyć do codziennej diety. Można ją dodawać do sałatek, jako dodatek do dressingu, a dzięki swojemu nietuzinkowemu smakowi intensywnemu aromatowi wzbogaci niejedno danie. Oliwa z oliwek to świetny dodatek do pizzy, pomidorów czy serów. Można ją także użyć do ciasta.
Oliwa z oliwek nadaje się nie tylko do kuchni. Jej dobroczynne działanie można sprawdzić także w kosmetyce. Może być podstawą wykonywania domowych maseczek regenerujących i odżywiających skórę, włosy, paznokcie. Oliwa z mieszana z ziarnami kawy, może być świetnym peelingiem złuszczającym.
Chcąc cieszyć się niepowtarzalnym smakiem oliwy z oliwek, a także jej niepowtarzalnymi właściwościami, warto wybierać produkt dobrej jakości. Warto stawiać na oliwę extra virgin tłoczoną na zimno.