Kuchnia często jest określana jako serce każdego domu i mieszkania. To pomieszczenie, z którego zazwyczaj często korzystają wszyscy domownicy. Powinno ono w praktyce pełnić bardzo wiele funkcji, nawet jeśli będąc na etapie projektowania kuchni nie jesteśmy osobami uwielbiającymi gotować i robiącymi to codziennie. Kuchnię buduje się nie tylko na teraz, ale i na przyszłość. Aranżacja tego pomieszczenia musi być więc przemyślana, a największe możliwości wpływania na projekt, układ elementów i ich stylistykę będziemy mieć w przypadku zabudowy kuchennej wykonywanej na wymiar.
Praktyczny układ, który zawsze się sprawdza
Do najważniejszych elementów kuchni należy płyta do gotowania, lodówka oraz zlewozmywak. Dlatego też opracowaną pewną zasadę umiejscowienia tych trzech elementów w ramach zabudowy kuchennej tak, aby osiągnąć jak największy komfort ich użytkowania oraz ergonomię. Jest to zasada trójkąta roboczego, gdzie wspomniane trzy elementy znajdują się na wierzchołkach takiego trójkąta w mniej więcej równych odległościach. Oczywiście, nie każda kuchnia pozwala w praktyce na takie zagospodarowanie przestrzeni- ważne jednak, aby elementy te znajdowały się w swoim bliskim sąsiedztwie, gdyż gotując- korzysta się z nich najczęściej. Pamiętajmy, że kuchnia nowoczesna to nie tylko to, co widać na pierwszy rzut oka, kiedy przekroczy się próg pomieszczenia. To także wygoda i mądre planowanie, które sprawia, że przez wiele lat nie ma konieczności wprowadzania żadnych zmian, gdyż po prostu zastosowane rozwiązania sprawdzają się w praktyce.
Ważne miejsce do przechowywania
Zawsze warto pomyśleć o tym, gdzie zaaranżujemy w naszej kuchni miejsce do przechowywania żywności czy też przetworów. Nawet w małych kuchni na ten cel powinniśmy przeznaczyć jakąś konkretną przestrzeń. Nie każdy ma możliwość aranżacji osobnej szafy do przechowywania, można jednak zdecydować się na specjalne kosze oraz wysuwane systemy szafek, które sprawiają, że zabudowa kuchenna jest bardzo pojemna, a dostęp do wnętrza szafek (chociażby tych narożnych) jest znacznie łatwiejszy.
Walka o każdy centymetr blatu roboczego
Projektując kuchnię na wymiar warto zwrócić uwagę na to, aby zapewnić sobie jak najwięcej przestrzeni blatu roboczego. Być może na początku nie wydaje się to takie ważne, zazwyczaj jednak podczas użytkowania gotowej już zabudowy jest to kluczowe. Na blacie stawia się różnego rodzaju sprzęty, takie jak chociażby ekspres do kawy czy czajnik. Konieczne jest znalezienie miejsca na chlebak, być może również na jakieś narzędzia kuchenne. Tutaj powinno znaleźć się wszystko to, co chcemy mieć pod ręką. Dodatkowo, jest to miejsce do przygotowywania posiłków, żeby móc robić to wygodnie- warto mieć odpowiednią ilość przestrzeni. Równie ważnym elementem jest oświetlenie podszafkowe, które doświetla przestrzeń blatu roboczego.