Dobrodziejstwa miodu znane są od setek lat. Oprócz wspomagania układu odpornościowego ma on wiele właściwości, które można wykorzystać przy wielu schorzeniach. O jakich mowa? Podpowiadamy.
Czym jest miód?
Jeśli patrzymy na miód przez pryzmat Dyrektywy Rady wydanej 20 grudnia 2001 r., to mamy na myśli słodką naturalną substancję za powstanie której odpowiedzialne są pszczoły odmiany Apis mellifera. Robią ją one z nektaru roślin (ich wydzielin), albo też wydzielin owadów wysysających. Następnie są one przerobione przez pszczoły. Pszczoły wykorzystują do obróbki nektary produkowane przez siebie substancje wzbogacające właściwości odżywcze. Kolejne kroki, to składanie nektaru, odwodnienie, a następnie pozostawienie do dojrzewania w plastrach.
Przeczytaj: http://www.informatorspozywczy.pl/czekolada-konfitury-wlasciwosci-wplyw-na-zdrowie/
Właściwości miodu
Naturalny miód posiada szereg właściwości zarówno prozdrowotnych, jak i odżywczych. W praktyce oznacza to, że znacznie wpływa na naszą odporność, a w szczególności miód spadziowy oraz lipowy. Stymulują one w świetny sposób organizm do zwiększania produkcji komórek układu immunologicznego. Warto wspomnieć także o tym, że ten pszczeli smakołyk jest świetnym sprzymierzeńcem układu oddechowego znacznie łagodząc kaszel. Badania dowodzą, że dzięki temu iż wykazuje on działania przeciwutleniające i przeciwzapalne, ma także wpływ na hamowanie się namnażania komórek nowotworowych. Udowodniono, że miód ma też właściwości przeciwbakteryjne z uwagi na to, że zawiera substancje, które mają podobny sposób działania co antybiotyki
Wybieraj tylko produkty naturalne
Kupując miód omijajmy szerokim łukiem wszelkie miody sztuczne, a stawiajmy tylko i wyłącznie na produkty naturalne. Sztuczne sprawią, że jedynymi właściwościami, które dostarczymy organizmowi będą cukry od których nasze zdrowie wcale się nie poprawi, a jedynie dodamy sobie nadprogramowych kilogramów, albo zwiększymy ryzyko powstania cukrzycy. Naturalne produkty dostępne są w sklepach takich jak ten https://wyrobynaturalne.com/. Tylko i wyłącznie spożywanie ekologicznych produktów może zagwarantować to, że organizm będzie działał tak, jak trzeba. Jeśli wybierzemy tego typu miody możemy być pewni, że znajdziemy sprzymierzeńca w walce z groźnymi schorzeniami, a nie wprowadzimy do jadłospisu groźnego wroga. W dobie przetworzonego jedzenia naprawdę ważne jest to, gdzie kupujemy dane produkty, od jakich producentów etc. Sięganie po najtańsze z najniższych marketowych półek kompletnie mija się z celem. To przysłowiowa skórka za wyprawkę, która skutecznie może sprawić, że częściej będziemy odwiedzać lekarzy.