W Polsce coraz więcej osób decyduje się na przejście na dietę wegańską, czyli kompletną rezygnację ze spożywania produktów zwierzęcych. Nie oznacza to jednak, że trzeba rezygnować ze swoich ulubionych produktów. Przykładem może być majonez. Weganie mogą decydować się bowiem na majonez bez jajek i mleka. Gdzie on jest dostępny i dlaczego jest tak popularny?
Gdzie dostępny jest majonez bez jajek i mleka?
Istnieje całkiem sporo marek, które oferują majonez bez jajek i mleka chcąc trafić do klientów, którzy są na diecie wegańskiej. Przykładem może być na przykład marka majonezu Cremajo, która oferowana jest przez firmę Starck’s Food Polska. Ta marka dostępna jest na przykład w hipermarketach Auchan oraz Carrefour. Produktów tej marki można także szukać w niektórych sklepach Spar oraz Leclerc.
Ten majonez z obniżoną zawartością tłuszczu można również dostać przez internet. Oferuje go całkiem wiele sklepów internetowych, które specjalizują się w żywności wegańskiej i naturalnej. Majonez wegański Cremajo świetnie wpisuje się do tej kategorii produktów.
Dlaczego majonez bez jajek i mleka jest tak popularny?
Jedna z rzeczy, która sprawia, iż ten majonez jest dość popularny to fakt, iż jest to majonez o obniżonej zawartości tłuszczu, który dzięki temu jest znacznie zdrowszy i zawiera mniej kalorii, co jest świetną informacją dla osób na diecie, które dbają o to by utrzymywać deficyt kaloryczny w celu zrzucenia nadmiaru kilogramów. Ten majonez nie posiada ponadto takich składników jak soja, laktoza oraz gluten i stworzono go w pełni z naturalnych składników roślinnych.
Majonez bez jajek i mleka mimo, że w teorii nie powinien w niczym przypominać tradycyjnego majonezu, to jego smak jest bardzo podobny i ma świetną kremową konsystencję. Dzięki temu ten majonez może być z powodzeniem stosowany jako baza do sosów, czy też do smarowania kanapek lub tworzenia pysznych sałatek. Ponadto istnieje kilka jego wersji smakowych, co lubią osoby, które kochają eksperymenty w kuchni.