Mrożenie żywności jest jednym ze sposobów na zachowanie jej świeżości oraz trwałości. Proces ten znany jest od wieków i pozwala na zachowanie świeżości nawet do 6 miesięcy. Nie ma znaczenia ani pora roku, ani temperatura powietrza na zewnątrz, gdyż zamrażarka zachowuje swoje odpowiednie parametry. Aby mieć pewność, że mrożenie odbywa się w sposób prawidłowy, warto zakupić wysokiej jakości lodówkę z zamrażarką, która spełnia odpowiednie wymagania co do temperatury, która powinna wynosić około -18 stopni Celsjusza.
Wybór lodówki z zamrażarką
Dobór lodówki z zamrażarką powinien być dostosowany do wielkości kuchni oraz ilości przechowywanych składników żywnościowych. Należy zwrócić uwagę na regulację temperatury chłodzenia i mrożenia oraz wielkość pojemników. W standardowej zamrażarce są dwa duże pojemniki na żywność oraz mały na przechowywanie czegoś delikatnego lub lodu. Bardzo ważna jest umiejętność zapakowania żywności do zamrażarki i ekologiczne jej rozmieszczenie, aby wszystko się zmieściło. Mięso oraz ryby należy mrozić w osobnym pojemniku, natomiast owoce, warzywa, świeże zioła czy gotowe potrawy razem. Warto się zaopatrzyć w ekologiczne pojemniki różnej wielkości do mrożenia żywności.
Jakie produkty warto zamrozić?
Najlepszym sposobem na zachowanie trwałości żywności jest jej zamrożenie, w terminie przydatności do spożycia. Wszelki nadmiar zamiast wyrzucania do śmieci, należy zamrozić. Mogą to być nadmiary obiadowe, jak bigos, gołąbki, potrawy z ryżem, makaronem, czy też z ziemniakami. Mieszanki warzywne z mięsem typu obiadowego kupione w sklepie, czy różne rodzaje ryb, panierowane lub filetowane także można zamrozić. Do mrożenia doskonale nadają się zioła takie jak natka pietruszki, liście selera, koperek, czy liście magi. Większość warzyw i owoców również nadaje się do zamrożenia, a także mieszanki warzywne na obiad i owocowe zrobione na kompot. To czego nie wolno mrozić to produkty nabiałowe, takie jak ser, mleko, jogurty, kefiry, jaja oraz cytrusy, pomidory, ogórki i oczywiście napoje gazowane.
Korzyści mrożenia żywności
Mrożenie żywności jest sposobem na jej przechowywanie, szczególnie w okresach świątecznych. Bardzo wielu Polaków gotuje zbyt dużą ilość potraw, która nadal nadaje się do spożycia. Aby uniknąć marnotrawstwa, lepiej żywność zamrozić i w razie potrzeby wyjąć i ugotować lub upiec. Duża część produktów ma krótki termin do spożycia, dlatego część z nich także się zamraża, aby nie doszło do zepsucia żywności. Latem ma to ogromne zalety, ponieważ żywność jest bardzo krótkotrwała, dlatego Wypunktujemy Najważniejsze zasady dotyczące mrożenia żywności, aby każdy wiedział, co ma zrobić. Dzięki temu chroni się środowisko, oszczędza mnóstwo żywności, a co za tym idzie pieniądze wydawane na zakupy żywności. Zaletą mrożenia jest również możliwość długotrwałego przechowywania, jeśli chodzi o mięso czy ryby. Są to produkty bardzo wrażliwe na temperaturę, a niska poniżej zera bardzo im sprzyja.
Sposoby mrożenia żywności
Najważniejszą zasadą mrożenia żywności jest umiejętne dobranie pojemników. Nie mogą one być zbyt duże, gdyż nie zmieszczą się w zamrażarce. Żywność nie może mieć kontaktu z metalem, dlatego pojemniki tego typu są niewskazane. Najbardziej powszechne są pojemniki z tworzyw ekologicznych oraz plastikowe, do których można włożyć praktycznie wszystko. Należy je układać jedno po drugim, szczelnie zamknąć i podpisać, co się w nich znajduje. W sklepach można znaleźć specjalne pojemniki do zamrażania różnej żywności, suchej, lekko płynnej czy też do mięsa. Warto się w nie wyposażyć, tym bardziej że łatwo się pojemniki myje i równie łatwo otwiera, gdy wyjmie się je z zamrażarki.