Catering na różne imprezy okolicznościowe powinien być dobrze przemyślany i odpowiednio przygotowany, by spełnił oczekiwania osób, które będą z niego korzystały. Powinien on być bowiem dostosowany nie tylko do ulubionych smaków, ale też pozostałych wymagań żywieniowych gości. Co wobec tego warto wziąć pod uwagę oraz jak dopasować catering do preferencji dietetycznych? O czym pamiętać przy wyborze firmy cateringowej? Odpowiadamy poniżej.
Zaufana firma
Żadna impreza okolicznościowa nie obędzie się bez pysznego jedzenia. Niezależnie od tego, czy będą to drobne, słone lub słodkie przekąski, czy dania główne, powinny być one odpowiednio dopasowane do preferencji dietetycznych gości. Jeśli chcesz mieć pewność, że każdy, kto pojawi się na Twojej imprezie, będzie mógł poczęstować się pysznym jedzeniem, warto poznać potrzeby zaproszonych osób. Dzięki temu dowiesz się, czy mają one jakieś wykluczenia żywieniowe, są na coś uczulone oraz czy jedzą mięso.
Jeśli więc potrzebujesz uwzględnić różne potrzeby dietetyczne gości, powinieneś nawiązać współpracę z doświadczoną i polecaną firmą cateringową, taką jak np. Wa-Bi. Dzięki temu będziesz mieć pewność, że wszystkie postawione wymagania zostaną spełnione, a przygotowywane posiłki okażą się świeże, zdrowe i pełnowartościowe.
Bogaty wybór posiłków
W odpowiednim dopasowaniu cateringu do preferencji dietetycznych gości z pewnością pomoże Ci także bogaty wybór posiłków. Każdy ma bowiem inny gust i ulubione smaki. Co więcej, wiele osób uczulonych jest np. na orzechy, gluten, laktozę czy soję. Duża różnorodność pozwoli każdemu znaleźć wśród dań takie, które będą mu smakować, a jednocześnie nie zaszkodzą i nie wywołają reakcji alergicznej. Możliwość przygotowania zróżnicowanego menu jest również dużym atutem wybranej firmy cateringowej, który świadczy o jej profesjonalizmie. Dzięki temu możesz mieć pewność, że zamówione jedzenie będzie wysokiej jakości.
Dania wegetariańskie i mięsne
Wykluczenie z potraw niektórych składników będących alergenami to jednak nie wszystko. Przygotowując catering okolicznościowy na jakąś ważną imprezę, święto czy spotkanie firmowe, warto wziąć pod uwagę także kwestię mięsa. Coraz więcej osób decyduje się nie jeść produktów zwierzęcych (nie tylko mięsa, ale też jajek czy nabiału), dlatego warto skomponować wybór potraw w taki sposób, by składały się na niego zarówno dania mięsne, jak i wegetariańskie czy nawet wegańskie. Wówczas będziesz mieć pewność, że spełnisz potrzeby i oczekiwania swoich gości, a oni nie będą głodni podczas organizowanej uroczystości czy imprezy okolicznościowej.