W lokalach gastronomicznych można wykorzystywać różne rodzaje sprzętów. Wśród nich dostępne są także piece konwekcyjno-parowe. Piece te są jednak sporym wydatkiem, dlatego wielu restauratorów zastanawia się, czy warto je kupować. Sprawdź zalety i wady pieców konwekcyjno-parowych dla gastronomii!
Do czego służą piece konwekcyjno-parowe?
Urządzenia jak piece konwekcyjno-parowe są przeznaczone do przyrządzania posiłków różnymi technikami z wykorzystaniem gorącego powietrza oraz pary. Pod względem swojego działania przypominają one piekarniki z termoobiegiem, przy czym dodatkowo wyposażone są w funkcję pary, aby zapobiec wysuszaniu się produktów.
Pod kątem działania piece konwekcyjno-parowe, między innymi popularne piece Rational, mogą zaoferować swoim użytkownikom dostęp do szerokiej gamy różnych programów, na przykład są to:
-
gotowanie na parze
-
smażenie
-
grillowanie
-
pieczenie
-
podgrzewanie
-
podtrzymywanie temperatury
Nowoczesne piece konwekcyjno-parowe to urządzenia zautomatyzowane, które są bardzo proste w obsłudze. Są jednocześnie bardzo bezpieczne dla użytkowników i energooszczędne, dlatego też ich użytkowanie nie jest związane z wysokimi kosztami.
Zalety i wady pieców konwekcyjno-parowych
Ze względu na swój sposób działania oraz zastosowanie piece konwekcyjno-parowe mają zarówno określone zalety, jak i wady. Kiedy warto zdecydować się na ich zakup?
Piece konwekcyjno-parowe – zalety:
-
Szerokie przeznaczenie, na przykład do mięs, warzyw, ciast, co przekłada się na ich wszechstronne zastosowanie.
-
Automatyzacja przygotowywania posiłków – szeroka gama programów do wyboru.
-
Zasilanie elektryczne, dzięki czemu piec nie wymaga podłączenia do gazu.
-
Łatwa obsługa – piece wyposażane są w czytelne ekrany i panele sterowania.
-
Proste czyszczenie – piece dysponują specjalnymi programami, które umożliwiają ich łatwe czyszczenie.
-
Wyśmienite efekty – dzięki piecom tego typu można przyrządzać smaczne i zdrowe dania różnych typów.
Piece konwekcyjno-parowe – wady:
-
Wysoka cena – koszty związane z zakupem urządzeń jak piece konwekcyjno-parowe wynoszą od kilkudziesięciu tysięcy do nawet kilkuset tysięcy złotych.
-
Konieczność regularnego czyszczenia – dzięki temu można zadbać o trwałość urządzenia.
Podsumowanie
Nowoczesne piece konwekcyjno-parowe, na przykład piece Rational, są bardzo dobrym zakupem do wielu lokali gastronomicznych, na przykład restauracji, firm cateringowych czy domów przyjęć. Warto pomyśleć o takiej inwestycji i zamówić sklep w sprawdzonym sklepie gastronomicznym!
—
HYBRYDA ALEKSANDRA GÓRALCZYK
https://hybryda-gastro.pl
TEL: 32 418-72-55
E-MAIL: biuro@hybryda-gastro.pl
NIP: 6312312497, REGON: 241677598
ul. Stanisława Kunickiego 14, 44-100 Gliwice