Śniadanie jest jednym z ważniejszych posiłków w ciągu dnia. Prawidłowo skomponowane, składające się z węglowodanów, białka i tłuszczów nasyci nas na bardzo długo i doda energii na cały dzień.
Kanapki z humusem i warzywami
Hummus, bardzo popularna pasta, szczególnie na Bliskim Wschodzie, przygotowywana ze zmielonych nasion ciecierzycy z dodatkiem pasty sezamowej, czosnku, oliwy z oliwek i soli. To niezwykle smakowite i aromatyczne smarowidło jest dobrym źródłem białka, witamin z grupy B, wapnia, żelaza czy magnezu, dlatego jest idealnym dodatkiem do diety wegetariańskiej czy wegańskiej. Kanapki przygotuj na pieczywie żytnim ze sporą ilością warzyw i zieleniny np. pomidora, ogórka, cebuli, szpinaku czy sałaty masłowej. Taki dodatek sprawi, że kanapki będą bardzo pożywne i dodatkowo dostarczysz organizmowi większej ilości witamin.
Owsianka z chia
Jeżeli uwielbiasz jeść śniadania na słodko to owsianka będzie dla ciebie idealnym wyborem. Możesz zrobić ją na kilka sposobów i dodawać przeróżne dodatki takie jak owoce, czekoladę, masło orzechowe, przyprawy, nasiona chia, siemię lniane, orzechy czy wiórki kokosowe. Zimą, kiedy mróz i śnieżyca szaleją za oknem, warto jeść owsianki na ciepło. Domieszka kardamonu, imbiru lub kurkumy nadadzą jej dodatkowego elementu rozgrzewającego. Warto przyrządzić owsiankę z chia thermomix z dodatkiem kakao i masła orzechowego. Natomiast w lecie, kiedy żar leje się z nieba rewelacyjnym pomysłem jest przygotowanie nocnej owsianki. Dzień wcześniej płatki zalej mlekiem lub napojem migdałowym i wstaw na noc do lodówki. Rano dodaj dodatki i ciesz się pysznym i pełnowartościowym śniadaniem.
Omlet ze szpinakiem i pieczarkami
Jajka są świetnym pomysłem na śniadanie. Sprawdzają się jako znakomity dodatek do potraw, wspaniale smakują ale także są źródłem wielu wartościowych elementów. Są bogate w białko, które sprawia, że czujemy się syci na dłużej. Znajdziemy w nich także witaminy z grupy B oraz A, D, E, K, jak i również składniki mineralne na przykład magnez, żelazo czy wapń. Omlet w połączeniu z pełnoziarnistym chlebem i warzywami stanowi pełnowartościowy i smaczny posiłek. Jajka rozbełtaj z dodatkiem dwóch łyżek mleka i odrobiną soli. Na patelni podsmaż pieczarki i szpinak, a następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Na podsmażone warzywa wylej przygotowaną masę jajeczną i podsmażaj na małym ogniu. Podawaj z dwoma kromkami chleba, rukolą i pomidorkami.
Owocowy pudding chia
Pyszny pomysł na śniadanie, który pokocha każdy miłośnik słodyczy. Najsmaczniejszy pudding powstaje z wykorzystaniem owoców leśnych takie jak jagody czy jeżyny. Warto korzystać z owoców o ciemnym kolorze ze względu na zawarte w nich utleniacze, które mają działanie przeciwnowotworowe. Jagody i jeżyny zmiksuj z dodatkiem mleka bądź napoju migdałowego. Możesz również dodać banana lub odrobinę miodu, aby dodać daniu nutę słodyczy. Podawaj z musli i łyżką gęstego jogurtu.
Jajecznica z papryką
Papryka, królowa wśród warzyw ze względu na zawartość witaminy C. Jej niskokaloryczność sprawia, że chętnie jest stosowana przez osoby będące na diecie. Jest dobrym źródłem witaminy A oraz E i soli mineralnych takich jak potas czy wapń. Rozbełtaj dwa jajka z dodatkiem soli i pieprzu. Paprykę pokrój w malutką kostkę. Następnie wymieszaj z jajkiem i podsmażaj na patelni na odrobinie oliwy z oliwek. Podawaj z dwiema kromkami chleba pełnoziarnistego i zieleniną.