World360.pl
  • Aktualności
    • Blog dla facetów
    • Zobacz także
  • Biznes i Finanse
  • Dom i Wnętrze
  • Moda
  • Technologia
  • Zdrowie i Uroda
No Result
View All Result
  • Aktualności
    • Blog dla facetów
    • Zobacz także
  • Biznes i Finanse
  • Dom i Wnętrze
  • Moda
  • Technologia
  • Zdrowie i Uroda
No Result
View All Result
World360.pl
No Result
View All Result
Home Zdrowie i Uroda

Rola pieczywa w codziennej diecie

by
in Zdrowie i Uroda
1
pieczywo w codziennej diecie
0
SHARES
69
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Pieczywo w codziennej diecie pojawiło się już około 10 tysięcy lat temu i było to związane silnie zarówno z tradycją, jak i kulturą. Do dziś dnia odgrywa ono istotną rolę, ale ważne jest to, na jaki rodzaj postawimy. Bardzo istotne w podjęciu decyzji powinny być nie tylko walory smakowe, ale przede wszystkim nasze predyspozycje zdrowotne.

Produkty zbożowe wespół z owocami oraz warzywami stanowią bardzo ważną rolę w codziennym jadłospisie. To jedne z najbardziej polecanych składników, jakie rekomendowane są przez specjalistów do spraw żywienia.

Sprawdzaj, gdzie kupujesz pieczywo

Jednym z najważniejszych aspektów na naszej drodze zakupowej, jaki powinniśmy wziąć pod uwagę, to miejsce w którym kupimy pieczywo. Zawsze starajmy się wybierać sprawdzone piekarnie w których wiemy, że do chlebów, bułek czy innych wyrobów piekarniczych nie dodaje się się zbędnych zapychaczy i chemicznych dodatków. Kolejna kwestia, to także fachowe doradztwo. Bardzo ważne jest to, aby osoba, która sprzedaje nam pieczywo, wiedziała, z jakich składników jest ono robione, a także jakimi właściwościami smakowymi się charakteryzuje. To w dużym stopniu ułatwi nam dokonanie właściwego wyboru?

Rodzaje pieczywa, a odchudzanie i zdrowie

Jeśli jesteśmy na diecie, to warto zrezygnować przede wszystkim z białego pieczywa. Tutaj wskazane jest raczej stawianie na ciemne, ale uwaga – pozbawione karmelu, jeśli chcemy, aby dostarczyło nam błonnika, zdrowych tłuszczów oraz witamin z grupy B). Bardzo ważne jest także to, żeby przy wyborze pieczywa uwzględnić predyspozycje zdrowotne, w tym np. uczulenie na gluten, albo też problemy z wątrobą.

Przeczytaj także: https://hydraportal.pl/jaki-chleb-jest-najzdrowszy/

Rozwiązaniem, jakie proponuje większość dietetyków, to wspomniane pieczywo ciemne, razowe. Zawarty w nim błonnik jest cenną skarbnicą dobrodziejstw dla naszego organizmu. Nie tylko ułatwia on pracę układu pokarmowego, ale również skutecznie przeciwdziała powstawaniu zaparć oraz hamuje uczucie głodu. Dobrej jakości pieczywo jest także cennym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, a ponadto witaminy E oraz beta-karotenu. Ten wpływa korzystnie zarówno na stan skóry, jak i mięśnie oraz serce. Bardzo ważne jest także to, że chroni przed występowaniem kurzej ślepoty. Kolejny plus, to wzmocnienie skóry oraz błon śluzowych.

Szukaj w serwisie

No Result
View All Result

Recent News

  • Torba papierowa mała – jak można ją wykorzystać?
  • Dlaczego warto realizować wynajem mieszkań z biurem nieruchomości?
  • Dlaczego tkanina w liście palmy tak często wybierana jest na firany?
  • Aktualności
  • Biznes i Finanse
  • Dom i Wnętrze
  • Moda
  • Technologia
  • Zdrowie i Uroda

© 2023 JNews - Premium WordPress news & magazine theme by Jegtheme.

No Result
View All Result
  • Aktualności
    • Blog dla facetów
    • Zobacz także
  • Biznes i Finanse
  • Dom i Wnętrze
  • Moda
  • Technologia
  • Zdrowie i Uroda

© 2023 JNews - Premium WordPress news & magazine theme by Jegtheme.